تاریخچه کامل سفره هفت سین

یکی از مقدمات مهم و اصلی ایرانیان واسه استقبال از سال جدید “سفره هفت سین” است که معمولا ساعاتی قبل از تحویل سال نو گسترده شده و سیزدهم فروردین جمع می شه.

 

عاملى که “نوروز” رو از دیگر جشنهاى ایران باستان جدا کرد و باعث ماندگارى اون تا امروز شد “فلسفه وجودى نوروز” یعنی زایش و نو شدنىه که در طبیعت دیده مى شه.

شک نیس یکى از نمودهاى زندگى جمعى، برگزارى جشنها و آیینهاى گروهىه، گردهم آمدنهایى که به قصد نیایش و شکرگزارى و یا سرور و شادمانى شکل مى گیرند.

بر همین پایه جشنها و آیینهاى جامعه ایران رو هم مى توان به سه گروه کلی تقسیم بندى کرد: جشنها و مناسبتهاى دینى و مذهبى، جشنهاى ملى و قهرمانى و جشنهاى باستانى .

نوروز از جشنهای باستانی ایرانه که چون مبنای اون تازگى بخشیدن به طبیعت و روح انسانه، پایدار موند و جاودانه.

یکی از ارکان اصلی نوروز، چیدن سفره هفت سین واسه جمع شدن بر گرد اون به هنگام تحویل ساله . در بسیارى از منابع اومده که “هفت سین” اول “هفت شین” بوده و بعدا به “سین” تغییر پیدا کرده.

هفت شینا

شمع، شیرینى، شهد (عسل)، شمشاد، شربت و شقایق یا شاخه نبات، اجزاى تشکیل دهنده سفره هفت شین بودن. برخى دیگه به وجود “هفت چین” در ایران قبل از اسلام باور دارن. در زمان هخامنشیان در نوروز به روى هفت ظرف چینى غذا مى گذاشتن که به اون هفت چین یا هفت چیدنى مى گفتن.

بعدا در زمان ساسانیان هفت شین رسم عادی مردم ایران شد و شمشاد در کنار بقیه شینهاى نوروزى، به نشونه سبزى و جاودانگى بر سر سفره قرارگرفت. بعد از سقوط ساسانیان وقتى مردم ایران اسلام رو قبول کردن، سعى کردن سنتها و آیینهاى باستانى خود رو هم حفظ کنن.

در روزگار ساسانیان، قابهاى زیباى منقوش و گرانبها از جنس کائولین از چین به ایران وارد مى شد. یکى از کالاهاى مهم بازرگانى چین و ایران همین ظرفهایى بود که بعدا به نام کشورى که از اون اومده بودن “چینى” نامگذارى شد و به گویشى دیگه به شکل سینى و به صورت معرب “سینى” در ایران رواج پیدا کردن.

اجزایی که روی سفره هفت سین قرار میگیره عبارتند از: سیب، سرکه، سمنو، سماق، سیر، سنجد و سبزى (سبزه) .

قرآن کریم در سفره هفت سین

ایرانیان به هنگام چیدن سفره هفت سین اولین و مهمترین موردی رو که بر سفره قرار میدن، قرآن کریمه . ایرانیان مسلمون به نشونه توکل و توسل به خدا متعال در شروع سال و درخواست بهترینها از خالق خود قرآن رو در بهترین جای سفره قرار داده و پس از اون اجزای دیگه رو می چینند .

فلسفه هر کدوم از خوراکیها

سمنو: نماد زایش و بارورى گیاهانه و از جوونه هاى تازه رسیده گندم جفت و جور مى شه.

سیب: نماد بارورى، زایش و سلامتیه.

سنجد: نماد عشق و دلباختگىه و از مقدمات اصلى تولد و زایندگى.

سبزه: نماد شادابى و سرسبزى و بیان کننده زندگى بشر و پیوند اون با طبیعته.

سماق، سرکه و سیر: نماد چاشنى و محرک شادى و سلامتی در زندگى به حساب مى روند.

سکه: به قصد برکت و درآمد زیاد انتخاب و بر سفره هفت سین می شینه .

اما غیر از این گیاهان و میوه هاى سفره نشین، خوان نوروزى اجزاى دیگرى هم داشته، این وسط تخم مرغ نماد زایش و آفرینشه و نشونه اى از نطفه و نژاد.

آینه: نماد روشنایىه و حتماً باید در بالاى سفره جاى بگیره.

آب: نشونه برکت و پاکی در زندگىه .

اسپند، شاخه هاى سرو، دانه هاى انار، گل بیدمشک، شیر نارنج، نون و پنیر، شمعدان و… رو هم مى توان جزو اجزاى دیگه سفره هفت سین دونست.

جمع آوری: آلامتو

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *